Z čeho tloustnou české děti?
Česká republika je jedinou zemí, která nemá oficiálně platnou databázi složení potravin, výživová politika státu rovná se nula, nemáme ani zprávu o výživovém stavu naší populace. Ústav pro výzkum výživy byl zrušen již dávno a zatím neobnoven. Žádná čísla, o které bychom se mohli opřít. Ale naši vrcholní představitelé vědí, z čeho děti tloustnou ! Až na to, že loni usedly na lavici obžalovaných školní jídelny, respektive údajně vysoký příjem bílkovin z tamních pokrmů, pak zase situaci měly zachránit biopotraviny, nyní je na vině mléko, zkrátka dojmologie jako z učebnice.
Paradoxem je , že nejnovější studie prokazují přesný opak – bílkoviny mají vysoký sytící efekt a brání přejídání. V řadě případů je oběd tím nutričně nejkvalitnějším pokrmem, který ze den dítě sní. Novinka: děti prý tloustnou ze školního mléka. Je sladké a dodává mnoho energie. Ano, zajisté by bylo lepší mléko neochucené, tedy bez přidaného cukru a ještě lepší zakysané, s obsahem probiotik. Ale i mléko ochucené (třeba čokoládové) se svými 635 kJ (na 1 balení 250 ml) má jen 11,5 g cukru a 3,3 g tuku. Ve srovnání s tím oplatka, např. Delissa (na 1 balení 44 g) má 999 kJ, 16, 5 cukru a 14,3 g tuku. Akce školní mléko pravděpodobně skončí, místo aby se odstranilo to, co vadí, tedy cukr. S vaničkou odpoluvá i kojenec a na pozdrav mává jablkem od Evropské unie. Zastaví nárůst obezity akce ovoce a zelenina do škol? Z výživového hlediska by to přínosem bylo. Ale zase je tu otázka: ovoce a zelenina by měly být doplňkem svačiny, nikoli jedinou položkou. Má-li si dítě udržet pozornost, musí mít stálou hladinu krevního cukru. To samotné ovoce či zelenina nedokáže , je potřeba doplnit potravinou obsahující bílkoviny a velikost pečiva volit podle toho, zda dítě má či nemá nadváhu. Řešení může být například osvědčená krabičková dieta. Jen tak na okraj: Řekové mají nejvyšší spotřebu zeleniny a ovoce, jsou zdraví, ale nejtlustší v Evropě.