Žlučníková dieta
Žlučník je jedním z mnoha orgánů zažívacího ústrojí. Nachází se na pravé straně břicha, přesněji na spodní straně jater v tzv. podžebří. Žlučník slouží především jako zásobárna žluči. Tato žlutá kapalina usnadňuje rozmělňování tuků a tím i jejich trávení a vstřebání. Mimo jiné také pomáhá neutralizovat kyselý obsah žaludku a jedovaté látky.
Kdy je potřeba držet žlučníkovou dietu?
Žlučníkovou dietu obvykle doporučuje lékař v případě, že se potvrdí zánět žlučníku, žlučníkové kameny, žlučníková kolika nebo nádory žlučníku. Tato dieta je ale vhodná i pro lidi se zažívacími problémy, které by mohly vést k onemocnění žlučníku.
Jaké jsou zásady žlučníkové diety?
- Dodržovat zásady zdravé výživy.
- Jíst alespoň 4 x až 5 x denně.
- Mezi jídly dodržovat maximálně 2 až 3 hodiny pauzu.
- Začít den lehkou snídaní.
- Všechna jídla připravovat čerstvá.
- Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
- Jíst vařená a dušená jídla.
- Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
- Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
- Pít dostatečné množství neperlivé vody.
Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
• maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
• v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
• ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
• nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
• brambory na loupačku a bramborová kaše
• ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
• produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
• zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
• kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
• tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
• ne příliš kořeněné a tučné polévky
• koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
• v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
• čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin
Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě
• tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
• ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
• mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
• smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
• čerstvé a světlé pečivo
• smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
• vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
• zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
• nedozrálé ovoce se slupkou (angrešt, rybíz, švestky, jablka a hrušky)
• polévky a omáčky s obsahem tuku, másla a majonézy
• koření (hořčice, pepř, papriky)
• silná káva, nápoje s bublinkami a alkohol (především destiláty)
Závěrem
V době, kdy se svět doslova pere za zdravou výživu, může být i žlučníková dieta prvním správným krokem ke zdravému životnímu stylu. Důležité je si zavčasu uvědomit, že zdraví máme jen jedno. Proto se opatrujte a jezte dál zdravě i poté, co přestanete mít zažívací problémy nebo až se budete po operaci žlučníku cítit mnohem lépe.