Bezlepková dieta
Lepek, respektive bílkoviny lepku, které vznikají jeho štěpením jsou obsaženy v běžných obilovinách – pšenici, ječmeni a žitu. Proto je v případě nesnášenlivosti důležité z jídelníčku vyloučit všechny obilné materiály, které lepek obsahují.Strava u bezlepková diety může být jak plnohodnotná tak i pestrá. Základem bezlepkové diety jsou obiloviny, které neobsahují toxický lepek nebo výrobky z bezlepkových materiálů označené jako bezlepkový výrobek.
Mezi přirozeně bezlepkové materiály patří kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant. Další možností jsou luštěniny - sója, hrách, čočka, fazole, zelenina včetně brambor, cuket, rajčat a ovoce. Přirozeně bezlepková potravina je i maso. Záleží však na finální úpravě nebo zpracování. Uzeniny s vysokým podílem masa často obsahují pšeničnou mouku jako plnivo nebo modifikovaný škrob. Stejně tak dochucovadla jako sojová omáčka nebo kečup! Mléčné výrobky nejsou škodlivé, ale záleží na aktuálním poškození střevní sliznice a vzniku laktózové intolerance nebo na použití doprovodných surovin jako jsou zahušťovadla, emulgátory nebo plnidla.