Jak si udržet postavu kolem Velikonoc?

Velikonoce se naštěstí slaví na jaře, kdy má naše tělo přirozeně chuť na lehká a zdravá jídla. Na rozdíl od zimy už není problém sehnat kvalitní a chutné saláty, bylinky a další sezónní potraviny. Jen si zkuste o víkendu vyrazit na nejbližší trh a uvidíte, jak se všechny stánky zelenají čerstvou sklizní.
Pozor na vajíčka - jsou sice zdravá, ale...
Velikonoce se přímo točí kolem vajíček. Když pomineme ty čokoládová, na která byste si měli nechat zajít chuť úplně, zůstanou nám ta slepičí. Za normálních okolností je vajíčko považováno za zdravou, téměř dokonalou potravinu.Obsahuje dobře stravitelné bílkoviny, spoustu vitamínů, minerálů a z převážné většiny i zdravých tuků - nenasycených mastných kyselin. Navíc chutná výborně, ať už ho uvaříte, usmažíte nebo přimícháte do jídla. Neměli bychom však zapomínat na jeho kalorickou hodnotu. Jedno středně velké vejce obsahuje přibližně 80 kcal.
V období Velikonoc sníme nejen plno vajíček na tvrdo, ale také spoustu vajec v pečivu a velikonočních pokrmech. Proto odborníci doporučují držet se pravidla - jeden žloutek denně. Právě žloutek v sobě totiž nese většinu kalorické hodnoty.
Tradiční pokrmy v odlehčených verzích
Velikonoce je samozřejmé možné prožít střídmě a zároveň chutně. Stačí, když se budete během svátků držet následujících pěti pravidel a vše zvládnete bez nabrání jediného kilogramu tuku.Tipy pro dietní Velikonoce:
1. Snažte se i přes svátky jíst pravidelně pětkrát denně v dobu, kdy je na jídlo vaše tělo připravené.2. Zvyšte příjem čisté vody. Stačí přidat jen pár sklenic a uvidíte, že vás chutě na nekonečné uždibování rychle přejdou.
3. Při přípravě jídel nahraďte živočišné tuky kvalitními rostlinnými oleji. Snažte se místo hromady soli dochucovat raději čerstvými bylinkami. Ke každému chodu podávejte zeleninu a nebojte se tradiční recepty trochu odlehčit. Například můžete zkusit přidat do nádivky libovou šunku namísto tučné slaniny.
4. Odpusťte si tvrdý alkohol, pivo a další kalorické alkoholické nápoje. Máte-li chuť na trochu pití pro dospělé, dejte si sklenku či dvě suchého bílého vína. K velikonoční tabuli se tento druh pití hodí mnohem lépe, než panák slivovice.
5. A jedno z nejdůležitějších pravidel zní - buďte v pohybu. Nic nezabije velikonoční svátky tak, jako dny strávené na gauči s talířem plným jídla před nosem. Využijte prvních jarních dní a vyrazte na procházku do přírody.
Na závěr tu pro vás máme dva svěží jarní odlehčené recepty.
Dietní velikonoční nádivka

- 160 g rohlíků (cca 4 ks)
- 200 ml odtučněného mléka
- 4 středně velká vejce (zvlášť bílky a žloutky)
- 100 g vařeného kuřecího masa nakrájeného na jemno
- 200 g kladenské pečené vcelku nakrájené na kostičky
- 100 g na hrubo nastrouhané mrkve
- 70 g cibulové natě (cca nať z jednoho svazku jarní cibulky)
- 50 g na hrubo nakrájeného baby špenátu
- hrst bazalky
- 150 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- polovina pytlíčku prášku do pečiva
- 1/4 lžičky muškátového květu
Začněte tím, že nakrájíte rohlíky na kostičky a zalijete je mlékem. Přidáte kladenskou pečeni, kuřecí maso, mrkev, cibulovou nať, baby špenát a bazalku. Směs posypete práškem na pečení. Vedle si v misce ušlehejte žloutky s česnekem, muškátovým květem a jogurtem. Obě dvě hmoty smíchejte dohromady. Těsně před pečením vmíchejte do směsi bílky vyšlehané na sníh.
Připravte si pekáček (cca 25*35 cm) a vyložte ho pečícím papírem. Směs do ní vlijte a uhlaďte špachtlí. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu cca 40 minut.
Jarní salátek z listů mladé kopřivy

Na toto jednoduché a lehké jídlo budete potřebovat následující suroviny:
- 1 kg mladých kopřiv
- 100 g mladé cibulky
- 2 vejce
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 svazek zelené petrželky
- ocet
- sůl dle chuti
Kopřivy opláchněte ve dřezu a poté spařte horkou vodou. Smíchejte je s cibulkou a petrželkou. Salát osolte, pokapejte olejem a octem. Poté ho jen stačí přendat do misky a navrch naskládat kolečka vařených vajíček.
Přejeme vám veselé a zdravě strávené Velikonoce.