Když se řekne vitamín D
Dalo by se říct, že vitamín D je komplex sloučenin, který můžeme rozdělit na dva základní typy, a to vitamín D2 a D3. Tato dvojice je zodpovědná za správný vývoj kostí a zubů, má vliv na správnou funkci imunitního a kardiovaskulárního systému, je dobrou prevencí před vznikem srdečních onemocnění a zmírňuje průběh osteoporózy. U české populace je vitamín D překvapivě velmi deficitní, a to platí dvojnásob, jak během zimních měsíců, tak u lidí, kteří se stravují vegansky a v některých případech i vegetariánsky.
Co když ho máte nedostatek?
A to se může snadno stát, pokud nekonzumujete dostatek potravin obsahující tento vitamín, nebo jej pravidelně nesuplementujete, tak vás jeho nedostatek může snadno zaskočit. Nedostatek vitamínu D se projevuje podrážděností, nechutenstvím, únavou, vysokým krevním tlakem, oslabeným nervovým systémem, zpomaleným růstem u dětí, bolestí kloubů a svalů, svalovou ochablostí, krvácením dásní a demineralizací kostí.
Kde ho najdeme?
Jedním z nejznámějších zdrojů je sluneční záření. Je zajímavé, že vyhříváním na slunci se vitamínem D nemůžete předávkovat, protože tělo při maximální dávce UV záření spustí obranný mechanismus, který zabrání syntéze vitamínu. Bohužel se v dnešní době na slunci příliš nezdržujeme, jelikož pracujeme v uzavřených kancelářích a pořádné nálože vitamínu D se dočkáme až během návštěvy koupaliště, nebo během letní dovolené u moře. Velké množství vitamínu však můžeme získat z potravin živočišného původů jako je právě mléko, jogurty, sýry, tresčí játra, ryby a vejce. Problém s příjmem toho vitamínu mohou mít, jak už jsme zmínili výše, zejména vegané, protože drtivá většina zdrojů je právě živočišná. V takovém případě je nutné tento vitamín suplementovat pomocí kvalitních doplňků stravy. Vitamín D patří i do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, proto nezapomeňte při jeho konzumaci přidat do svého jídla i nějaké tuky ať už ve formě oříšků, avokáda nebo kvalitních olejů.
Základem všeho je vyvážená strava, která je složená z čerstvých a kvalitních potravin. V takovém případě se nemusíte bát, že byste některé z cenných látek a vitamínů postrádali. Pokud byste přesto potřebovali se skladbou vašeho jídelníčku pomoci, tak nás určitě kontaktujte na našich webových stránkách. Rádi vám pomůžeme.
Co když ho máte nedostatek?
A to se může snadno stát, pokud nekonzumujete dostatek potravin obsahující tento vitamín, nebo jej pravidelně nesuplementujete, tak vás jeho nedostatek může snadno zaskočit. Nedostatek vitamínu D se projevuje podrážděností, nechutenstvím, únavou, vysokým krevním tlakem, oslabeným nervovým systémem, zpomaleným růstem u dětí, bolestí kloubů a svalů, svalovou ochablostí, krvácením dásní a demineralizací kostí.
Kde ho najdeme?
Jedním z nejznámějších zdrojů je sluneční záření. Je zajímavé, že vyhříváním na slunci se vitamínem D nemůžete předávkovat, protože tělo při maximální dávce UV záření spustí obranný mechanismus, který zabrání syntéze vitamínu. Bohužel se v dnešní době na slunci příliš nezdržujeme, jelikož pracujeme v uzavřených kancelářích a pořádné nálože vitamínu D se dočkáme až během návštěvy koupaliště, nebo během letní dovolené u moře. Velké množství vitamínu však můžeme získat z potravin živočišného původů jako je právě mléko, jogurty, sýry, tresčí játra, ryby a vejce. Problém s příjmem toho vitamínu mohou mít, jak už jsme zmínili výše, zejména vegané, protože drtivá většina zdrojů je právě živočišná. V takovém případě je nutné tento vitamín suplementovat pomocí kvalitních doplňků stravy. Vitamín D patří i do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, proto nezapomeňte při jeho konzumaci přidat do svého jídla i nějaké tuky ať už ve formě oříšků, avokáda nebo kvalitních olejů.
Základem všeho je vyvážená strava, která je složená z čerstvých a kvalitních potravin. V takovém případě se nemusíte bát, že byste některé z cenných látek a vitamínů postrádali. Pokud byste přesto potřebovali se skladbou vašeho jídelníčku pomoci, tak nás určitě kontaktujte na našich webových stránkách. Rádi vám pomůžeme.