DIETAVKRABICCE.CZ

Když se řekne vitamín D

Dalo by se říct, že vitamín D je komplex sloučenin, který můžeme rozdělit na dva základní typy, a to vitamín D2 a D3. Tato dvojice je zodpovědná za správný vývoj kostí a zubů, má vliv na správnou funkci imunitního a kardiovaskulárního systému, je dobrou prevencí před vznikem srdečních onemocnění a zmírňuje průběh osteoporózy. U české populace je vitamín D překvapivě velmi deficitní, a to platí dvojnásob, jak během zimních měsíců, tak u lidí, kteří se stravují vegansky a v některých případech i vegetariánsky.

Co když ho máte nedostatek?
 
A to se může snadno stát, pokud nekonzumujete dostatek potravin obsahující tento vitamín, nebo jej pravidelně nesuplementujete, tak vás jeho nedostatek může snadno zaskočit. Nedostatek vitamínu D se projevuje podrážděností, nechutenstvím, únavou, vysokým krevním tlakem, oslabeným nervovým systémem, zpomaleným růstem u dětí, bolestí kloubů a svalů, svalovou ochablostí, krvácením dásní a demineralizací kostí.
 
Kde ho najdeme?
 
Jedním z nejznámějších zdrojů je sluneční záření. Je zajímavé, že vyhříváním na slunci se vitamínem D nemůžete předávkovat, protože tělo při maximální dávce UV záření spustí obranný mechanismus, který zabrání syntéze vitamínu. Bohužel se v dnešní době na slunci příliš nezdržujeme, jelikož pracujeme v uzavřených kancelářích a pořádné nálože vitamínu D se dočkáme až během návštěvy koupaliště, nebo během letní dovolené u moře. Velké množství vitamínu však můžeme získat z potravin živočišného původů jako je právě mléko, jogurty, sýry, tresčí játra, ryby a vejce. Problém s příjmem toho vitamínu mohou mít, jak už jsme zmínili výše, zejména vegané, protože drtivá většina zdrojů je právě živočišná. V takovém případě je nutné tento vitamín suplementovat pomocí kvalitních doplňků stravy. Vitamín D patří i do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, proto nezapomeňte při jeho konzumaci přidat do svého jídla i nějaké tuky ať už ve formě oříšků, avokáda nebo kvalitních olejů.
 
Základem všeho je vyvážená strava, která je složená z čerstvých a kvalitních potravin. V takovém případě se nemusíte bát, že byste některé z cenných látek a vitamínů postrádali. Pokud byste přesto potřebovali se skladbou vašeho jídelníčku pomoci, tak nás určitě kontaktujte na našich webových stránkách. Rádi vám pomůžeme.

Bezplatná zákaznická linka

800 200 204

Napište nám

info@dietavkrabicce.cz

Otázky a odpovědi

Časté dotazy