Kuskus a polenta na vašem talíři

Kuskus
Kuskus je vlastně předvařená těstovina. Vyrábí se z tvrdé bílé semolinové mouky, která obsahuje oproti klasické bílé mouce více prospěšných látek a především více vlákniny. Dá se připravit jak na sladko, tak na slano. Stačí ho jen zalít vroucí vodou (nebo vývarem) a do několika minut sám nabobtná a je připraven k použití.Co se v kuskusu ukrývá?
- uhlohydráty
- vláknina
- bílkoviny
- vitamín B a E
- vápník
- železo, fosfor
- a jen nepatrné množství tuku

Polenta
Polenta se k nám dostala z Itálie, kde je její konzumace na denním pořádku. Může za to všestrannost této lahůdky. Není problém z ní uvařit celou řadu příloh (sladkých i slaných). Jako příklad můžeme uvést kaši (nejčastější varianta), knedlíky, smažené kostky, hranolky nebo placky. Stejně jako kuskus je velmi rychlá na přípravu a dokáže uspokojit i ty největší jedlíky.Co nám může polenta nabídnout?
- velké množství vlákniny
- bílkoviny
- vitamíny
- minerály
- a opět téměř žádný tuk

Nebojte se ve svých stravovacích návycích trochu experimentovat a přivítejte nové členy do vašeho zdravého jídelníčku.