Mléčné výrobky - hlavní zdroj vápníku

O které důležité látky obohacují mléčné výrobky náš jídelníček:

Co naopak zařadit do každodenního jídelníčku:
Nepochybně kysané mléčné výrobky, které jsou dobře stravitelné a mohou je konzumovat i lidé trpící alergií nebo intolerancí na laktózu (mléčný cukr). Patří mezi ně kefír, nízkotučné jogurty, podmáslí nebo zakysaná nízkotučná smetana (do 13 % tuku).
Dále nesmíme zapomínat na nízkotučné čerstvé i tvrdé sýry a tvaroh. Pokud vám nedělá problém trávení mléka, tak volte jeho polotučnou nebo odtučněnou variantu.
- bílkoviny
- vitamíny (především vitamin D)
- vápník - ten patří mezi ty nejdůležitější
- železo
- jód
Jaké mléčné výrobky si vybírat?
Samozřejmě bychom neměli preferovat tučné mléčné výrobky jako je smetana, smetanové jogurty, plnotučné mléko nebo tučné sýry. Takové potraviny doporučujeme konzumovat jen svátečně. Obsahují zbytečně velké množství tuku, které nevyváží ani jinak zdravé složení výrobku.
Co naopak zařadit do každodenního jídelníčku:
Nepochybně kysané mléčné výrobky, které jsou dobře stravitelné a mohou je konzumovat i lidé trpící alergií nebo intolerancí na laktózu (mléčný cukr). Patří mezi ně kefír, nízkotučné jogurty, podmáslí nebo zakysaná nízkotučná smetana (do 13 % tuku).
Dále nesmíme zapomínat na nízkotučné čerstvé i tvrdé sýry a tvaroh. Pokud vám nedělá problém trávení mléka, tak volte jeho polotučnou nebo odtučněnou variantu.
