POZOR při úplném vynechání sacharidů vám zhubne i mozek

Mýty o sacharidech
Všechny sacharidy jsou špatné a musí být ze stravy odstraněny
Tento mýtus vyplývá spíše z toho, že spousta z nás si pod slovem sacharid představí větrník, špičku či čokoládu. Většinou nám nevadí právě ani tak sacharidy, jako spíše tuky v těchto potravinách. Je třeba odstranit špatné typy sacharidů, tzv. jednoduché. Tyto sacharidy jsou schopny se rychle uvolnit do krve a mají tak rychlý nástup. Slouží jako rychlý zdroj energie. Najdeme je především v cukrové řepě a třtině, ovoci, medu (mix glukózy a fruktózy), v mléce (laktóza)a samozřejmě ve sladkostech ve formě připravovaných cukrů (fruktóza, glukóza, maltóza). Tyto sacharidy bychom měli tedy raději nahradit sacharidy složenými.
Správně vyvážený jídelníček by se měl skládat z přibližně 40% sacharidů, 40% bílkovin a 20% tuků. Složené sacharidy se uvolňují se do krve postupně. Mají tedy pozvolný nástup a vydrží v našem těle aktivně plnit svoji funkci delší dobu než sacharidy jednoduché. V našich jídelníčcích by měli mít přednost před cukry jednoduchými. Nalezneme je v rýži, bramborách, těstovinách, kořenové zelenině a dále v ovesných a pšeničných vločkách.
Čím méně jíme sacharidů, tím více hubneme
Je důležité si právě uvědomit, jaký druh sacharidů jíme. Dietologové varují, že ti, kteří vynechají v jídelníčku sacharidy úplně, jedí automaticky více tuků.
Večer sacharidy jíst nesmíme vůbec
Tento mýtus není vědecky podložen ani prokázán. Sice platí, že po jídle bohatém na sacharidy stoupne v krvi hladina inzulinu, který krátkodobě sníží spalování tuků. Podle odborníků na výživu ale tělo spaluje v jakoukoli denní dobu všechny živiny, které přijímá. Pravdou ale je, že chceme-li zhubnout, musíme přijímat méně stravy, než spálíme. Pak by mělo být jedno, zda si dáme těstoviny k snídani, k obědu nebo k večeři.
POZOR!
Při úplném vynechání sacharidů se náš organismus dostává do tzv. ketózy. Jde o stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Organismem jsou využívány jako zdroj energie, a to především pro mozek, který k tomu nemůže používat tuky. Následně se tedy stane, že vaše tělo je unavené a mozek pomaleji pracuje.
Všechny sacharidy jsou špatné a musí být ze stravy odstraněny
Tento mýtus vyplývá spíše z toho, že spousta z nás si pod slovem sacharid představí větrník, špičku či čokoládu. Většinou nám nevadí právě ani tak sacharidy, jako spíše tuky v těchto potravinách. Je třeba odstranit špatné typy sacharidů, tzv. jednoduché. Tyto sacharidy jsou schopny se rychle uvolnit do krve a mají tak rychlý nástup. Slouží jako rychlý zdroj energie. Najdeme je především v cukrové řepě a třtině, ovoci, medu (mix glukózy a fruktózy), v mléce (laktóza)a samozřejmě ve sladkostech ve formě připravovaných cukrů (fruktóza, glukóza, maltóza). Tyto sacharidy bychom měli tedy raději nahradit sacharidy složenými.
Správně vyvážený jídelníček by se měl skládat z přibližně 40% sacharidů, 40% bílkovin a 20% tuků. Složené sacharidy se uvolňují se do krve postupně. Mají tedy pozvolný nástup a vydrží v našem těle aktivně plnit svoji funkci delší dobu než sacharidy jednoduché. V našich jídelníčcích by měli mít přednost před cukry jednoduchými. Nalezneme je v rýži, bramborách, těstovinách, kořenové zelenině a dále v ovesných a pšeničných vločkách.
Čím méně jíme sacharidů, tím více hubneme
Je důležité si právě uvědomit, jaký druh sacharidů jíme. Dietologové varují, že ti, kteří vynechají v jídelníčku sacharidy úplně, jedí automaticky více tuků.
Večer sacharidy jíst nesmíme vůbec
Tento mýtus není vědecky podložen ani prokázán. Sice platí, že po jídle bohatém na sacharidy stoupne v krvi hladina inzulinu, který krátkodobě sníží spalování tuků. Podle odborníků na výživu ale tělo spaluje v jakoukoli denní dobu všechny živiny, které přijímá. Pravdou ale je, že chceme-li zhubnout, musíme přijímat méně stravy, než spálíme. Pak by mělo být jedno, zda si dáme těstoviny k snídani, k obědu nebo k večeři.
POZOR!
Při úplném vynechání sacharidů se náš organismus dostává do tzv. ketózy. Jde o stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Organismem jsou využívány jako zdroj energie, a to především pro mozek, který k tomu nemůže používat tuky. Následně se tedy stane, že vaše tělo je unavené a mozek pomaleji pracuje.